Historian bakom energimassge

Energimassage/Traditionell Japansk Massage härstammar från Japan och är en massage som bygger på Akupunktursystemet. Tekniken att använda tryck med tummen i stället för nålar för att balansera energiflödet utvecklades omkring år 1050 i Japan.

När Energimassage/Traditionell Japansk Massage kom till USA växte det upp ett antal skolor vid namn "Anma schools" (Anma betyder massage på japanska).

År 1986 introducerades Energimassagen i Sverige av Jasmin Ewanoski på Axelsons Gymnastiska Institut och den är fortfarande en stor och självklar del av hennes liv. Jasmin studerade åren 1982-85 i San Francisko olika former av Anma (det vi här kallar för Energimassage på stol, Kabuki och Avancerad Energimassage).

Apple Computer i San Francisco var det första företaget i USA som introducerade Energimassage på stol som friskvård för sina anställda i mitten på 80-talet. Då behövde man en stol tillverkad för ändamålet. Stolen konstruerades av David Palmer, rektor på  "The Anma Institute" i San Francisco.

Kabuki
energimassagens historia

Jasmin tog stolen till Sverige och lät Sven Forslund på Stjärnsundsprodukter bygga om den i stabilt svenskt trä.

1987 gick hon ut i Kungsträdgården med sina första utbildade elever. Det blev SUCCÉ!

Året därpå ringde "Stiftelsen" (som då förvaltade Kungsträdgården) till Axelsons och frågade om massörerna skulle komma tillbaka. Våldet i parken hade nämligen minskat signifikant under massörernas närvaro.

Energimassagen tog fart och blev väldigt populär tack vare Vattenfestivalerna i Stockholm. Elevantalet på Energimassagekurserna ökade med 200 procent och Jasmin fick utbilda fler lärare, bland annat Birgitta Pihl, Pia Lindström och Björn Westin.

Energimassage ©           070 556 58 97 (Birgitta Pihl)